Samen met de Duitse geloofsgemeenschappen uit Barlo en Hemden vierden we als Aaltense geloofsgemeenschap de jaarlijkse ‘HemdenerKreuz’ viering, een herdenking van de gastvrijheid, die ons ten deel viel in de tijd na de reformatie, toen het de Nederlandse Rooms katholieken verboden werd in eigen land de Eucharistie te vieren en zij net over de grens in een kapel samen met de Duitse gemeenschap de Eucharistie konden vieren. Dit jaar viel de datum op woensdag 18 september. Alle drie geloofsgemeenschappen dragen de naam St. Helena als patroonheilige.

  
Twee Duitse priesters, een pastoor en een kapelaan, gingen samen voor met onze pastoor van de Sint Ludger parochie, pastoor Herman de Jong. Het was zoals vele voorgaande jaren een mooie internationale viering, zoals de pastoor het verwoordde. Een viering in twee talen, uiteraard in de Nederlandse en de Duitse taal. Er werd gebeden en gezongen in deze twee talen. De twee Duitse priesters moesten een gebed in het Nederlands lezen, hetgeen hen enige moeite kostte, maar het werd goed ontvangen en begrepen door de aanwezigen.
De organisatie was dit jaar voor Aalten, die ook voor koffie en thee zorgden na de viering
Er werd in samenzijn met de aanwezigen gezellig nagepraat. In deze regio verstaat men elkaar goed in elkaars talen en helemoal as wej plat proat met mekare.

 

 

 

    

Sint Helena langs de grens. De kerken van Barlo en Hemden net aan de overkant van de Duitse grens zijn Helenakerken. Ook de r.k. kerk in Aalten draagt die naam. Helena, moeder van Keizer Constantijn, was de pelgrim die in het heilig land de restanten terugvond van het kruis waaraan Christus gestorven zou zijn. Aalten is steeds verbonden geweest met Helena. Ook de oude kerk aan de Markt draagt haar naam. Op een van de muren is de adellijke vrouw zelfs afgebeeld met een kruis in haar armen.
Na de reformatie werd net over de grens in 1675 bij Hemden een kapel gebouwd voor de katholieken van Aalten en Bredevoort. Er was geen vrijheid van godsdienst en de kapel was een toevluchtsoord. Elke zondag liepen de gelovigen over de Bodendijk en de Veenhuisweg naar de Kruiskapel. Die naam herinnerde ook aan St. Helena.
Vanaf 1798 kregen de Bredevoorters en vanaf 1799 de Aaltenaren weer het recht om een eigen kerk te bouwen.. De Hemdener Kruiskapel, voor katholieken uit Aalten en Bredevoort opgericht, was eigenlijk overbodig geworden. Op verzoek van het Duitse Barlo werd in 1821 de Kruiskapel-parochie in deze grensplaats voortgezet.
Elk jaar rond 14 september komen Nederlands en Duitse gelovigen van de Helenageloofsgemeenschappen samen op de plek van de voormalige Kruiskapel. Het is de feestdag van de Kruisverheffing en tevens de herinnering aan de kapel en St. Helena.

 

Kinderkoor Klavertje Vier zoekt nieuw leden. Jonge kinderen die graag zingen, voor meer informatie kijk bij 'lees meer'.

 

Typering
In oorsprong derde kwart negentiende-eeuwse begraafplaats die wordt gekenmerkt door een rechthoekige plattegrond, met een sobere orthogonale aanleg en op een centraal Calvariekruis georiënteerde grafreeksen. Het niet meer in gebruik zijnde terrein is deels overwoekerd door verwilderd
groen en bestaat uit grasvelden met in hoofdzaak vervallen grafmonumenten.

Bent u geinterseerd in deze geschiedenis lees dan meer op de volgende pagina. Klik op lees meer....

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus

Vieringen

September 2019
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30